210414 - Huset och tomten
Nu är jag igång med nästa del i utbildningen - Trädgårdens förutsättningar del 2. Det handlar om huset, tomten, omgivande landskap, gångar och stigar, nivåskillnader, växter och material. Ett mycket spännande avsnitt!
Det gäller ju att skapa en enhet och en harmoni mellan hus och trädgård. Att ta hänsyn till husets stil, ålder, storlek, färg och material samt övriga byggnader och installationer. Inser att trädgårdshistoria är en klar fördel att lära om, och lästipsen är många. En bok som fångar mitt intresse är "Villaträdgårdens historia - ett 150-årigt perspektiv".
Det handlar om att få till harmoni, fina proportioner, skapa fina siktlinjer och blickfång - både inifrån och utifrån huset, skapa lockelser och att inte överblicka allt med än gång. På Nummer tretton saknas i dagsläget så väl rumsligheter som siktlinjer och blickfång. Läsningen är riktigt inspirerande och tankar och ideér börjar födas. Pennan är fattad, inspirationsbilderna flödar och de första skisserna börjar ta sin form. Så kul - och svårt - det här är! :)
Exempel på siktlinje med blickfång (bild: Trädgårdsakademin)
210307 - Promenader och studier = sant
Kunskapsresan har stått på paus en stund på grund av mycket fokus på jobb. Men under februarilovet fick jag återigen möjlighet att fortsätta delen om Trädgårdens förutsättningar del 1. Under så väl promenader som bilresor har jag lyssnat på föreläsningar om vindrörelser, jordmån, dränering och vatten.
Det är sannerligen mycket att ta hänsyn till och mycket som påverkar växtens mående och utveckling. Varifrån och hur mycket blåser det, vilken är jordtypen, hur är ph-värdet, vilken är jordens kapilärkraft (förmåga att suga upp vatten från djupare jordskikt), har jorden stor eller liten vattenhållande förmåga? Allt detta bör tas hänsyn till vid val av växter för att lyckas.
Dessutom kan det variera på olika platser i trädgården och det kan finnas platser i trädgården där mikroklimat kan skapas vilket gör att växter som egentligen inte lämpar sig i klimatzonen ändå kan göra det.
Några saker som fastnat lite extra:
- I Skandinavien blåser det oftast från sydväst och väst. Stämmer även på Nummer tretton.
- Växter med stora blad är nästan alltid vindkänsliga. Hmm... jag gillar växter med stora blad men på Nummer tretton blåser det ofta och mycket.
- Syrenbuddleja är en växt som fjärilar tycker om. Jag tycker om fjärilar men syrenbuddleja tycker inte om blåst så där har jag en utmaning.
- Ska testa ph-värdet i jorden när tjälen släppt. De flesta växter trivs när ph-värdet är 6-7. Mycket lerjord på Nummer tretton så jorden bör vara basisk och ligga på runt 7 eller över. Återstår att se!
Japanska trädgården i Slottsträdgården i Malmö
Magnolia i knoppning i Slottsträdgården
Ett av de sista momenten i utbildningen Trädgårdsdesign Primo är ett praktikfall. Jag var ju bara tvungen att tjuvkika på uppgiften för att få en känsla över vad som komma skall.
Uppgiften är att designa trädgården till fiktiva familjen Bengtsson som har två förskolebarn. Som underlag får jag familjens behov och önskemål, situationsplan, rumsfördelning, ritning över tomten och diverse mått och foton. Redan när jag tar del av familjens behov och önskemål får jag lätt prestationsångest.
Familjen som är trädgårdsintresserad vill ha en trädgård som andas följande karaktär och stil: harmoniskt och mysigt, avslappnat, lekfullt och tryggt. Funktioner som önskas är: skyddad plats, skuggig sittplats, uteplatser i sol och skugga, insynskydd, utsikt, grönsaksland, bärbuskar, fruktträd, gungor, sandlåda och lekstuga. Det är mycket att få till på en trådgårdstomt.
Jag börjar direkt fundera på flöden och hur man ska få till rumsligheter och samtidigt en skön helhet och dessutom undvika att det blir för mycket.Uppgiften brkräftar min känsla... att det här med trädgårdsdesign är ju inte "bara".
Samtidigt som prestationsångesten knackar på börjar tankarna snurra. Går igång lite på det här med lekfullheten. Funderar på hur man kan skapa något lekfullt som kan utvecklas till något mer långsiktigt för barnen blir ju trots allt större och behoven förändras i takt med åldern.
Nåväl, som tur är ska jag ta mig igenom diverse teoripass innan jag ska ta mig an praktikfallet. Under tiden tar jag mig friheten att leta inspiration från mina dagliga promenader och från alla sköna idéer som det gödslas med i våra generösa digitala kanaler.
Familjen Bengtsson (bild: Trädgårdsakademin)
Situationsplan (bild: Trädgårdsakademin)
Trädgårdens förutsättningar del 1 handlar om ståndortsfaktorer som samverkar på växtplatsen - det vill säga klimat, ljusförhållanden, vindrörelser, jordmån och dränering. Sådant som påverkar hur väl växter mår, växer och frodas.
De första två delarna - klimat och ljusförhållanden - är nu avklarade och jag hade 100 % rätt på deltesterna - på första försöket. Yej! Fortfarande så pepp och det är så kul. Jag har lärt om växtzoner, mikroklimat, zonförskjutning, skugganalyser och om växter som trivs i skuggiga respektive soliga lägen.
Men, det här med alla växtnamn är en utmaning och något som inte är min gren - inte än iallafall. Tur att det finns google som kan hjälpa ;). Alla växtnamn behöver tack å lov inte fästa innanför skalet.
Dock har jag lärt mig hur jag kan se på växten var den troligen trivs bäst. Växter med stora mörkgröna blad trivs sannolikt bäst i skugga. Växter med mindre och smalare blad och där blad och stjälkar har hår eller taggar trivs sannolikt bäst i soliga lägen.
Det är lätt att fatta tycke för olika växter när man fördjupar sig lite, och då har jag verkligen bara börjat att skrapa på ytan. När det gäller skuggväxter fångade bland annat perennfamiljen Hosta mitt intresse. Särskilt de härligt gröna och kraftiga varianterna. Ormbunken är ju också fin och ska dessutom vara lättodlade och tåliga. Dessutom har jag lärt mig att de har ett uråldrigt förflutet och ska ha varit mat för dinosaurier för hundratals miljoner år sen. Hur coolt är inte det!?!
Nästa avsnitt att sätta tänderna i blir vindrörelser. På Nummer tretton blåser det ofta och mycket så det blir ännu ett intressant ämne att lära mer om.
Vackra lavendel gillar soliga lägen (bild: Trädgårdsakademin)
Fina uråldriga ormbunken tål skuggiga platser (bild: Trädgårdsakademin)
Nu är jag igång med kunskapsresan - Trädgårdsdesign Primo! Jag har gjort min kursplan och jag har avsatt gott om löptid per delavsnitt för att inte känna tidspress. Jag har räknat med att studierna får pågå under hela 2021 och jag är sååå pepp.
Det var så inspirerande att lyssna på introduktionsföreläsningen med trädgårdsarkitekt Kerstin Junker Lönnerholm. Jag ville bara sätta igång! Några saker jag tog med mig från Kerstin:
Ser fram emot att sätta igång med Trädgårdens förutsättingar. :)
Bild: Trädgårdsakademin
Copyright © Alla rättigheter förbehållna